otomobil yada motosikletle yurtdışına gitmek için gerekli belgeler



Motosiklet yada otomobille yurtdışına (avrupa) gitme niyeti olanlara bürokrasi hakkında fikir vermesi adına en son tecrübelerim.


Mecbur olanlar
Sırasıyla pasaportlar, araç için yeşil kart( bizdeki zorunlu trafik sigortasının yurtdışı versiyonu), ve ruhsat (çıkış yapılan araç ya sizin üzerinize olmalı yada yanınızdaki yolculardan birinin. Bu da olmazsa yabancı dile çevrilmiş araç sahibini vekaleti gerekiyor. Şirket aracı yada kiralık bir araçsa da o firmadan alınacak belge.) Tr sınır kapısından yada bankalardan alınacak 15 tl çıkış harcı.


Yeşil sigorta (kart) 
herhangi bir sigorta acentesinden yada Kapıkule ve ipsala gümrükte 7/24 açık olan Türkiye turing otomobil kulübünde yapılabilir. Motosiklet için 42€, otomobil için 63€ 15 günlük.
Fiyat listesi:
http://www.turing.org.tr/assets/upload/sayfa/files/20160101%20-Greencard%20Fiyat%20Listesi.pdf


Mecbur olmayanlar,
yurtdışında da geçerli kasko 
Bunun için önce normal kaskonuzun olması gerekiyor. Üzerine fark ödenerek kaç gün isteniyorsa gidilecek ülkeleride belirterek Türkiye den yaptırılıyor.


Beynelminel Uluslararası ehliyet ( yeni tip vizeli ehliyetiniz varsa bu belgeye gerek yok. artık Yunanistana giriş için yeni ehliyetler yeterli )
Diğer ülkeler bu belgeyi istemiyor bizim eski ehliyetleride kabul ediyorlar.
375 tl ye turing den yapılıyor, Karne varsa sadece yenilemenin ücreti yıllık 180 TL civarı. Türkiye turing Otomobil Kulünün kapıkule ve ipsala gümrük girişlerinde 7/24 çalışan ofisleri var.
Sadece Yunan a (adalarına yada karadan) tüm girişlerde mecbur olan bu belge sonunda bizim yeni tip!!! ehliyetleri geçerli görmeleri nedeniyle  mecburi değil artık. 


Sınır geçişlerinde uzun tır kuyruklarının arkasında beklemeye gerek yok. yan tarafta ticari olmayan araçlar yada otomobiller için genelde ayrı bir sıra oluyor.
Motosikletle ise çok daha pratik bakışı yukarıda tutup araç sırasının en önü veya yan hizasına geçebilirsiniz.


Dünyadaki yakıt fiyatları için benzin (lt/tl)
http://tr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/
Benzin Balkanlar'da en ucuz Bosna ve Bulgaristan da


Dünyadaki yakıt fiyatları için disel (lt/tl)
http://tr.globalpetrolprices.com/diesel_prices/
Balkanlar'da Dizel en uygun Makedonya Bosna ve Karadağ da


Internet 
oturduğunuz cafe restoran yada barların haricinde pek çok lukoil, eko, omv vb içinde cafeleride olan yakıt  istasyonlarında ücretsiz.



Navigasyon
Ben sygic i kullanıyorum. Gidilecek ülkelerin haritalarını telefon yada tablete önceden yüklediğinizde interneti kullanmadan rahatça gezebilirsiniz. (sesli yönlendirme istenirse ücretli)

Otoyol Ücretleri
balkanlarda yada avrupada ya görevlilerin olduğu gişeler var yada kredi kartıyla ödenebilecek sistem mevcut. Yanınızda Euro olduğu sürece sıkıntı yaşamazsınız. Nakit ödeme Makineleri için maksimum 20 € luk banknot bulundurmak lazım


2 yorum:

  1. Teşekkürler teşekkürler :)


    Bi 10 ay içinde 2. motor olarak, 25 bin tecrübeden sonra Trans Alp almayı düşünüyorum..

    İlk gördüğüm andan itibaren büyüledi beni bu motor.

    Klasik duruşu, samimi yolda bırakmam edaları beni benden aldı.
    Aldığım gibi yurtdışı turları istiyorum ve bilgiler için teşekkür ederim.


    YanıtlaSil