Yunanistan ve Bulgaristan Rodop Dağları 2016

Resim


13-16 Ekim tarihleri arasında 3 arkadaş, Rodop dağlarının hem yunanistan hem Bulgaristan tarafını gezdik. Bu dağların Yunanistan tarafını daha önce görmemiştim ve çok beğendim. Klasik yunanistan'a gidip otobandan yardır yardır Selanik belki yanına meteora ekleyip dönmek yerine bu rota çok daha güzel oldu. 

Şansımıza bu dört gün boyunca dağlık yerlerde olmamıza rağmen havada çok iyiydi. ortalama 18 - 24 derece arası bir hava vardı. ekim ortasında olmamıza rağmen ben gezide yazlık mont içine rüzgar kesici, bir kez de üzerine yağmurluk (Kato Nevrokopi den geçerken) giyerek dolaştım.



Persembe 
Bursa'dan 17:00 civarı çıkıp Gelibolu ya feribotla geçerek İpsala ya oradanda Dedeağaç a 21:30 gibi ulaştık. Oteli feribotta bookingten ayarlamıştık. (Hotel Vergina) tren garının hemen karşısında. Çantaları odaya atıp hemen meze olayına daldık. 

Lapseki - Gelibolu 
Resim

Resim



Cuma
Sabah otelin yanındaki börekçide kahvaltı ve Gümülcine (komotini) de kahve den sonra İskeçe (Xanthi) den, Dasiko Chorio, Paranesti rotasında süper yol tutuşu olan kıvrım kıvrım ve tenha dağ yollarına sardık. Paranesti de eski istasyon binasını ve bahçesini kullanan restoranda mükemmel bir öğle yemeği yedik. 

Otoban
Resim

Resim

Dasiko Chorio, Paranesti
Resim

Resim

Resim


Video


Normalde yemek olayını yazmam ama burası kesinlikle Yunanistan standartlarına göre hem hesaplı hemde çok lezzetli bir yer. Muhakkak deneyin. Dana etinden olduğunun teyidini aldığımız çift katlı cheese burger minimum yarım kilo vardı. patates, greek salata, ve meşrubat ;) la birlikte kişi başı 30 TL gibi bir rakam tuttu. Ben inat edip arkamdan ağlamasın diye bitirsemde arkadaşlarım bitiremedi. 
Restoranın konumu;
Μποζίδης
EO Dramas Xanthis 57, Paranesti 660 35, Yunanistan
+30 2524 022268

Paranesti
Resim

Paranesti den sonra haritada yol olarak görünmesine rağmen barajın orada asfaltın bittiği engebeli ve toprak bir hale gelen noktadan geri döndüp Drama ya devam ettik. 
Barajda Yolun bittiği Yer;
Epar.Od. Paranestiou-Sidironerou, Paranesti, Yunanistan yakınında

Yolun bitimi :)
Resim

Resim

Resim

Drama üstündende akşam üzeri Kavalaya ulaştık. Zamanımız daha çok olsaydı Drama, Kato Vrontou, Serez dağı eteklerinden Seres de yapılabilirdi. 

Kavala
Resim


Video




Cumartesi 
Kavala dan drama oradanda dağlık Kato Nevrokopi (GR) - Koprivlen (BG) sınır kapısından Bulgaristan a geçtik. Özellikle sınıra yakın yerlerde rakım ve sisin de etkisiyle güneş bi türlü ortaya çıkamadı. 10 dereceye kadar sıcaklık düşünce yazlık montun üzerine giydiğim yağmurluk yetmedi ve doğal olarak üşüdüm. 

Sınır kapısı
Resim


Video



Bulgaristan a geçince dospat, trigrad, pamporovo, ardino( eğridere) yönünde bol virajlı ve yemyeşil yollardan Kırcaali ye ulaşıp akşam yemeği için her zamanki yerimize vardık. Konaklamayı da bulgaria hotelde yaptık. 
Stenata restoran da süt dana ;) kesinlikle pişman olmazsınız, fiyatlarda Türkiye'den ucuz. 
Restoran Stenata;
Механа Стената
ul. "Zahari Zograf", 6609, Bulgaristan
+359 88 987 1316

Trigrad
Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Dospat
Resim





Pazar
Sabah Kırcaali den makaza sınır kapısını kullanarak Yunanistan a geçtik. Gümülcine de kahve molası ve ardından da Dedeağaç üzerinden İpsala ve saat 19:30 civarı Bursa.
Sanırım her geçen yıl Yunanistan a doğru artan motosiklet trafiği nedeniyle Türkiye gişelerinde sırada ön kısımlara geçmeyle ilgili bazı şikayetler olmuş. Hatta o sırada gişedeki memur bu konudan dolayı savunma vermiş. Bizim bir süre sırada beklememizi istedi. Onlarca sınır geçişimden sonra ilk kez motosikletle sıra bekledim. 

Maliyetler,
Baştan telefondaki Sygic navigasyon uygulamasına attığım noktaları gezi sırasında duruma göre güncelleyip bir tur yaptık. Bursa dan 1.500 km tutan bu turda her zamanki gibi yine en büyük gider kalemi yakıttı. Benzin fiyatları Euro nun artması nedeniyle Yunanistan'da bizden 50 kuruş daha pahalı, Bulgaristan da ise bizden 1,5 TL ucuz. Yunanistan girmeden önce Türkiye de depoyu doldurmak, ve Bulgaristan dan çıkmadan önce yine oradan ucuz benzin almak mantıklı. 

Yaklaşık 400 TL lık yakıt almışız. Yeşil sigorta için 15 günlük 140 TL , motosikletin kaskosunu yurtdışına açmak için 4 günlük 100 TL , kişi başı 3 gecenin konaklama maliyeti 200 TL, cafe restoran yeme içme vs. İçinde 300 civarı bir harcamamız oldu. 

Resim

Free shop,
Eskiden Yurtdışında 72 saat geçirmeden Türkiye tarafındaki freeshop a girilmiyordu ama bu süre artık 24 saate düştü. Yunanistan tarafı sigara konusunda çok hesaplı ancak daha önce oradan aldığım sigaralar kendine söndüğü için beğenmeyip Türk tarafını kullanıyorum. (Kısa Winston Yunan tarafındaki freeshop ta 5,5 TL gibiyken Türk tarafında 7,5 TL)

Yeni tip ehliyet ( sadece İpsala dan Yunan'a geçerken sordular, makaza da sigorta ya bile bakmadılar. Olmasaydı kesin soralardı :) )

OHAL nedeniyle yeşil pasoport unuz varsa pasaporta kimin üzerinden sahipseniz o kişinin bağlı olduğu kurumundan kendi adınıza "yurt dışına çıkmasında mahsur yoktur" ibareli bir yazı almanız gerekiyor. Bu yazı sadece tek kullanımlık oluyor ve imza tarihinden itibaren 15 gün süresi var. 
Kendiniz devlet memuru iseniz bu yazıya ilave izin yazınızında yanınızda olması gerekiyor. 

Videoların daha fazlası


Resim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder